Monday, March 08, 2010

Hojicha Tea (Kukicha)

 

Hōjicha (ほうじ茶) is set apart from other Japanese green teas because it is roasted in a porcelain pot over charcoal. The tea is fired at high temperature, altering the leaf colour tints from green to reddish-brown. The process was first performed in Kyoto, Japan in the 1920s and its popularity persists today. The roasted flavours are extracted and predominate this blend. Hōjicha is often made from Bancha (番茶, "common tea"), tea from the last harvest of the season, however other varieties of Hōjicha also exist, including a variety made from sencha, and Kukicha, tea made from the twigs of the tea plant rather than the leaves. Hōjicha infusions have a light- to reddish-brown appearance, and are less astringent due to losing catechin during the high temperature roasting process. The roasting replaces the vegetative tones of standard green tea with a toasty, slightly caramel-like flavour. The roasting process used to make Hōjicha lowers the amount of caffeine in the tea. Because of its mildness, Hōjicha is a popular tea to serve during the meal or after the evening meal before going to sleep and even preferred for children and elderly.


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En se promenant dans St-Jean-Baptiste aujourd'hui moi et Fred on a décidé de faire un petit arrêt au Crac pour se réapprovisionner en fines herbes. Pendant que j'attendais, comme à mon habitude, je me suis mise à sentir des choses au hasard dans les rayons des épices et des thées en vrac. Notre choix découverte aujourd'hui s'est arrêté sur ce thé Japonais, on le trouve au Crac sous le nom de Kukicha

En arrivant à la maison, on l'a tout de suite essayer. On a tout de suite beaucoup aimé son arome qui rappelle le goût du sirop d'érable,  à ce temps-ci de l'année c'est tout à fait de saison, et si on ajoute un peu de sucre le goût est encore plus frappant. En tout cas, nous on l'adopte et l'ajoute définitivement à notre collection de thé.
(Lire aussi l'article wiki sur le Kukicha pour savoir comment bien le préparer.)

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